Kancelaria parafialna

W niedziele i Święta

o godzinach: 7.30, 9.00, 10.30, 12.00, 18.00, 19.30

Po mszy św. o godz. 7.30  Wystawienie Najświętszego Sakramentu

Msza Św. dla Rodziców z małymi dziećmi - w niedziele o godz. 11.00, w kaplicy dolnego kościoła.

W dni powszednie

o godz. 7.00 i 18.00.

Biblioteka Parafialna

Nasza biblioteka parafialna – do której zapraszamy – czynna jest w poniedziałki od godz. 16.00 do 17.30.

W tym półroczu będzie można skorzystać w następujących dniach:

• 25. września
  • ·09. i 23. października
  • 06. i 20. listopada
  • 04. grudnia

od 05. grudnia 2017 do 07. stycznia 2018 – biblioteka będzie nieczynna!

Stowarzyszenie Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo działając w duchu wincentyńskiego powołania niesie pomoc ludziom chorym, starszym, ubogim, matkom samotnie wychowującym dzieci.

Stowarzyszenie liczy 17 członków.

Stowarzyszenie obejmuje opieką 73 osoby w tym: 65 osób chorych, starszych i samotnych, 2 matki samotnie wychowujące dzieci, 1 rodzinę wielodzietną, 5 osób bezdomnych i bezrobotnych.

Główne źródło dochodu stanowią:

- darowizny od osób fizycznych przekazywane na konto bankowe i do kasy Stowarzyszenia,

- wpłata z ZARZĄDU GŁÓWNEGO (pieniądze uzyskane z 1% podatku)

- ofiary zebrane przez członków stowarzyszenia podczas kwesty w tygodniu miłosierdzia,

- ofiary składane do skarbonki w kościele,

- ofiary składane przez wiernych przy rozprowadzaniu przez członków Stowarzyszenia świec wigilijnych i baranków wielkanocnych CARITAS, kartek świątecznych, kalendarzy, palm,

- składki członkowskie.

Za okres sprawozdawczy 2016 r. uzyskana kwota wpływów wynosi ogółem 9763,31 .

W 2016 roku zakupiono żywność dla osób ubogich za ogólną kwotę 3665,27 zł, wykupiono leki na imienne recepty chorych za 1185,42 zł, udzielono zapomogę pieniężną na kwotę 200 zł.

Dwa razy w roku na święta sporządzono i przekazano paczki żywnościowe z życzeniami świątecznymi rodzinom biednym, osobom chorym i samotnym w ilości 94 paczki za 3629,55 zł.

Otrzymaną z 1% podatku kwotę 2633,31 zł w całości wydatkowano na zakup żywności i lekarstw.

Podczas 12. dyżurów charytatywnych pełnionych przez członków Stowarzyszenia raz w miesiącu w czwartek w godz. od 1630 do 1730 w salce św. Wincentego a Paulo wydano żywność dla 170 rodzin ubogich.

Niezależnie od pomocy materialnej osoby starsze, chore, samotne oczekują odwiedzin, rozmowy, pocieszenie jak również wspólnej modlitwy, lżej znoszą cierpienie i trudności życia. Członkowie Stowarzyszenia niosą tego rodzaju pomoc odwiedzając ich w szpitalach, Domach Opieki, mieszkaniach prywatnych.

Stosownie do obowiązujących przepisów prawnych Stowarzyszenie prowadzi na bieżąco rozliczenia i księgowania operacji finansowych. Za okres sprawozdawczo - obrachunkowy 2016 roku zostało sporządzone Sprawozdanie finansowe wraz z obowiązującymi załącznikami, które po zatwierdzeniu przez Walne Zebranie Członków złożone zostało w Urzędzie Skarbowym Kraków - Krowodrza oraz przekazane do Zarządu Głównego w Krakowie.

Wszystkim ofiarodawcom składam serdeczne  BÓG ZAPŁAĆ

Prezes Stowarzyszenia Urszula Ludwikowska

Czytania na każdy dzień

• Czytania na czwartek, 21 września 2017

Święto św. Mateusza, Apostoła i Ewangelisty

(Ef 4,1-7.11-13)
    Zatem zachęcam was ja, więzień w Panu, abyście postępowali w sposób godny powołania, jakim zostaliście wezwani, z całą pokorą i cichością, z cierpliwością, znosząc siebie nawzajem w miłości. Usiłujcie zachować jedność Ducha dzięki więzi, jaką jest pokój. Jedno jest Ciało i jeden Duch, bo też zostaliście wezwani do jednej nadziei, jaką daje wasze powołanie. Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest. Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich. Każdemu zaś z nas została dana łaska według miary daru Chrystusowego. I On ustanowił jednych apostołami, innych prorokami, innych ewangelistami, innych pasterzami i nauczycielami dla przysposobienia świętych do wykonywania posługi, celem budowania Ciała Chrystusowego, aż dojdziemy wszyscy razem do jedności wiary i pełnego poznania Syna Bożego, do człowieka doskonałego, do miary wielkości według Pełni Chrystusa.

(Ps 19,2-5)
    REFREN: Po całej ziemi ich głos się rozchodzi

Niebiosa głoszą chwałę Boga,
    dzieło rąk Jego obwieszcza nieboskłon.
    Dzień opowiada dniowi,
    noc nocy przekazuje wiadomość

Nie są to słowa ani nie jest to mowa,
    których by dźwięku nie usłyszano:
    Ich głos się rozchodzi po całej ziemi,
    ich słowa aż po krańce świata.

Ciebie, Boże chwalimy, Ciebie, Panie, wysławiamy, Ciebie wychwala przesławny chór Apostołów.

(Mt 9,9-13)
    Gdy Jezus wychodził z Kafarnaum, ujrzał człowieka imieniem Mateusz, siedzącego w komorze celnej, i rzekł do niego: Pójdź za Mną! On wstał i poszedł za Nim. Gdy Jezus siedział w domu za stołem, przyszło wielu celników i grzeszników i siedzieli wraz z Jezusem i Jego uczniami. Widząc to, faryzeusze mówili do Jego uczniów: Dlaczego wasz Nauczyciel jada wspólnie z celnikami i grzesznikami? On, usłyszawszy to, rzekł: Nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają. Idźcie i starajcie się zrozumieć, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary. Bo nie przyszedłem powołać sprawiedliwych, ale grzeszników.

Porady

Pomoc lekarska

Lekarz mieszkający na terenie naszej parafii, zgłasza gotowość udzielania bezpłatnych porad w zakresie chorób wewnętrznych w domu chorego lub w bibliotece parafialnej.

Termin porady należy najlepiej uzgodnić telefonicznie – numer: 503 776 938 lub za pośrednictwem kancelarii parafialnej.

Porady prawne

Zachęcamy do skorzystania z organizowanych w naszym kościele darmowych porad prawnych, których udziela adwokat Krakowskiej Izby Adwokackiej. Dyżury odbywają się co drugi poniedziałek w godz.: 18.00 – 19.00 w bibliotece parafialnej w dolnym kościele (wejście z boku kościoła). Informacje odnośnie najbliższych terminów spotkań pod numerem telefonu: 602 306 523.

Psychoterapeuta

Jeśli czujesz, że zabłądziłeś…….. w labiryncie uczuć i emocji – pozwól sobie pomóc

PSYCHOTERAPEUTA z doświadczeniem klinicznym zaprasza w miesiącu listopadzie na bezpłatne konsultacje do gabinetu przy ul. Lea 55 w Krakowie (Dom Katolicki) osoby indywidualne, pary, starsi, młodzież, dzieci

Rejestracja pod nr 501 642 275

Aktualności z Gościem Niedzielnym

• CBOS: Największy odsetek optymistów od ponad 7 lat
    46 proc. ankietowanych przez CBOS ocenia, że sytuacja w Polsce zmierza w dobrym kierunku (wzrost o 2 punkty proc.), a negatywnie oceniających sytuację jest 38 proc. (spadek o 3 punkty proc.) Według raportu CBOS to najlepszy bilans od ponad siedmiu lat.
  • Szydło: Nie będzie podwyżek cen wody
    Jeżeli chodzi o ceny wody, to nic się nie zmieniło od mojej wypowiedzi z lipca - podkreśliła w czwartek premier Beata Szydło. W lipcu szefowa rządu zadeklarowała, że w związku z nowym Prawem wodnym, zakładającym m.in. wprowadzenie opłat za pobór wody, podwyżek nie będzie.
  • Papież: Kościół za późno zajął się sprawą pedofilii
    Papież Franciszek powiedział w czwartek, że Kościół zbyt późno zajął się sprawą pedofilii w swoich szeregach. W przemówieniu do członków Papieskiej Komisji ds. Ochrony Nieletnich mówił, że sumienia uśpiła praktyka przenoszenia sprawców takich czynów.

Odwiedziło nas:

DzisiajDzisiaj1039
WczorajWczoraj1698
W tym tygodniuW tym tygodniu7163
RazemRazem1777518

Odwiedza nas 31 gości oraz 0 użytkowników.

Nr konta Parafii:  PKO Bank Polski SA    45 1020 2892 0000 5202 0016 4350